70 anys després la seva petjada és present

dissabte, 31 de gener del 2009

Demà es complirà el setantè aniversari de l'entrada de les tropes franquistes pel carrer de Roser de Reus, el que significà el final de la Guerra Civil a la capital del Baix Camp. Setanta anys després i, més de trenta anys de la mort del dictador, la simbologia del govern feixista encara és present als carrers de la ciutat. Per aquest motiu, avui al migdia, militants de l'Assemblea de Joves de Reus han entregat a l'Ajuntament un centenar de plaques del Ministerio de Vivienda, on hi figura l'escut de Falange Española. Amb aquesta acció, han demanat tal i com ho va fer l'any passat la CUP, la retirada dels símbols franquistes de la ciutat. Alhora, han fet una crida a la ciutadania perquè demà participi en la concentració que es realitzarà a les 8 del vespre a la plaça del Mercadal, convocada per l'Assemblea de Maulets. Paral·lelament, el 24 de gener, es celebrarà una jornada a Barcelona amb el lema "70 anys després continuem lluitant contra els seus hereus", en commemoració de l'ocupació franquista de la capital dels Països Catalans. Des de l'Esquerra Independentista del Camp s'han organitzat autobusos per assistir a aquest acte.

Avui al migdia, tres militants de l'Assemblea de Joves de Reus, han entregat a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament, un centenar de plaques del Ministerior de Vivienda del govern de Franco, conjuntament amb una instància demanant al Consistori que retiri aquestes plaques dels edificis de la ciutat i retiri el nom d'Alcalde Joan Bertran, antic alcalde de la ciutat durant la dictadura, d'un carrer del Barri Mare Molas, tal i com va demanar l'any passat la CUP.

El centenar de plaques entregades, van ser retirades per part dels jóvens fa unes setmanes. Durant l'acció, van constatar que el cens que havia establert la CUP sobre la presència d'aquestes plaques i altres símbols franquistes a la ciutat, és mins i, per tant, hi ha actualment a la ciutat més de dues-centes cinquanta plaques, cent de les quals ja han estat retirades per l'AJR. Cal mencionar, que abans de realitzar l'entrega de les plaques a l'Ajuntament, els jóvens han fet entrega d'uns quants exemplars al Museu d'Història de la ciutat, on consideren que haurien d'estar emmagatzemats aquests rètols.

L'AJR ha aprofitat l'ocasió, per realitzar una crida a la ciutadania a participar en la concentració que es farà demà dijous a les 8 del vespre a la plaça del Mercadal, davant l'Ajuntament, amb el lema "70 anys després continuem lluitant contra els seus hereus", el qual encapçala totes les mobilitzacions que es duen a terme al Principat en commemoració de l'entrada de les tropes franquistes. La concentració, convocada per l'Assemblea de Maulets de Reus, amb el recolzament dels col·lectius de l'Esquerra Independentista de la ciutat (AJR, CUP, Casal Despertaferro i SEPC), pretèn denunciar que després de l'acabament de la dictadura franquista, "el poble català encara no ha recuperat els seus drets socials i nacionals, sinó que la transició ha estat un mer continuïsme de l'unionisme espanyol i el desenvolupament del capitalisme al sud de les Alberes".

A més, els col·lectius de l'Esquerra Independentista del Camp (EIC) han organitzat un autobús per assistir als actes organitzats per la campanya "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència" el proper 24 de gener a Barcelona, on es realitzarà una manifestació entre d'altres activitats. Les persones interessades poden aputar-se a aquest bus trucant al 616225020 (Moisés) al preu de 13€