Posicionament d'Endavant (OSAN) en relació a la proposta "Solidaritat Catalana per la Independència"

dijous, 22 de juliol del 2010

Comunicat d'Endavant (OSAN) on s'explica la posició de l'organització independentista davant la proposta presentada per Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena.

El passat 20 de Juliol, Joan Laporta, Uriel Beltran (ERC) i Alfons López Tena (CDC), presentaren a Barcelona la seva proposta de candidatura independentista “transversal” que té per objectiu la proclamació d'un “estat català al si de la Unió Europea”. La proposta s'adreça a tot un seguit de forces polítiques “catalanistes” de tarannà i trajectòria molt diversa -i contradictòria- que, amb excepció de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), tenen com a marc de treball el Principat de Catalunya. Davant el debat suscitat per la proposta Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional) vol fer públiques les següents consideracions:

1- L'alliberament nacional no es pot reduir a les quatre províncies de la Comunitat Autònoma de Catalunya, sinó que ha de contemplar necessàriament la totalitat de la nació catalana: de Guardamar a Salses i de Maó a Fraga. Endavant (OSAN) entén doncs que tota proposta independentista ha de partir de la construcció nacional a través de la ruptura amb les barreres autonòmiques i estatals que ens imposen Espanya i França.


2- L'alliberament nacional no és possible dins la Unió Europea. Aquests darrers mesos hem vist com aquest ens supraestatal ha imposat dures restriccions socials i econòmiques a tot arreu, incloent-hi els Països Catalans. S'ha demostrat un cop més que la Unió Europea és un instrument al servei del gran capital i ésser-hi dins suposa estar subjugat als seus dictàmens contraris als interessos de la classe treballadora.


3- La proposta interclassista i “transversal” que defensa aquesta candidatura no és un projecte al servei de les classes populars, sinó el de les classes dominants, i per tant, destinat a perpetuar les desigualtats socials i polítiques als Països Catalans.


4- Considerem que, en contra del que fins fa ben poc defensava López Tena, és impossible qualsevol procés independentista dins la legalitat espanyola. Endavant (OSAN) aposta per l'organització popular a tots es nivells per tal de defensar els nostres drets col·lectius, nacionals i socials. Només amb la desobediència i la mobilització podrem aconseguir la llibertat pels Països Catalans.


5- Sense aquest ampli moviment popular de Països Catalans, organitzat des de la base, i amb una voluntat política de desobediència contra la legalitat espanyola i francesa, el Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya continuarà essent un instrument insuficient per a l'alliberament nacional. Endavant (OSAN) valorem, ara més que mai, com un encert la decisió de l'esquerra independentista de no concórrer a les eleccions, on hauria quedat diluïda o engolida per la candidatura oportunista de Laporta, Bertran, López Tena i Carretero. Cal doncs perseverar amb la nostra labor i treballar a més llarg termini per tal de construir una base social i política que aposti fermament per la construcció nacional i la transformació social dels Països Catalans.

Per tots aquests motius rebutgem qualsevol suport a una candidatura “transversal” a les eleccions del Principat de Catalunya i animem la població a caminar cap a la construcció nacional a través de la Unitat Popular.

Independència, socialisme, Països Catalans

Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional)

Països Catalans, 22 de juliol de 2010