Les tres de Reus i Tarragona denuncient la criminalització per part dels respectius ajuntaments

dissabte, 31 de gener del 2009

Avui al matí, les tres detingudes de Tarragona han realitzat una roda de premsa per explicar els fets succeïts el passat dimecres. Han denunciat que l'Ajuntament està criminalitzant-los, així com les diferents agressions rebudes per parts dels agents de la Guàrdia Urbana, el que ha motivat que hagin presentat denúncies contra els agents per agressions, amenaces, coaccions i negació d'auxili, segons ha explicat l'advocat Hèctor Álvarez. El mateix advocat ha denunciat que la Guàrdia Urbana "ha detingut les víctimes per justificar els seus delictes i que les baixes presentades per quatre agents són una coartada i un engany". Per la seva banda, els tres jóvens de l'Assemblea de Maulets de Reus han emès un comunicat desmentint la versió del Consistori en que deia que van requisar pots d'esprai, cartells i material per enganxar els cartells, el que consideren que és la mostra d'un intent de criminalització per part de l'Ajuntament. A més, han recordat que la Guàrdia Urbana els va confiscar una cinquantena d'adhesius sense cap justificació i sense rebre una còpia de l'acta d'incautació.

Les tres detingudes de Tarragona denuncien la Guàrdia Urbana per agressió, amenaces, coacció i negació d'auxili

Avui al migdia, s'ha dut a terme al Casal Popular Sageta de Foc, on han intervingut les tres detingudes el passat dimecres, així com el seu advocat Hèctor Álvarez. Les detingudes han anunciat públicament que han presentat una denúncia contra els agents de la Guàrdia Urbana que les van agredir, amenaçar, coaccionar i les hi van negar l'auxili. Les joves i el seu advocat han comentat també que encara estan acabant de recollir testimonis i material divers per argumentar amb més consistència la "violència desproporcionada" de que van ser objectes.

Les detingudes han informat que van ser tancades al rebedor d'un edifici adjacent a la botiga Bershka, on es van iniciar els accidents. Allí, tres agents les van agredir, amenaçar verbalment i, a més, van tirar a terra la càmera que una de les detingudes duia, ja que estava cobrint la performance organitzada per Cau de Llunes pel periòdic popular La Bicicleta. A més, el fotògraf ha denunciat que va poder recuperar la càmera, però no pas la targeta on hi havia les fotografies que havia près de l'acció ni la bateria de la càmera. A més, un dels detinguts va ser arrossegat pel terra per un agent que l'agafava dels cabells i la tercera detinguda, membre de Cau de Llunes, va patir un atac d'ansietat, mentre els agents l'agredien. De fet, la jove mostrava avui (com podeu comprovar a la foto) el braç envenat fruit de les agressions patides pels agents.

Hèctor Álvarez, advocat de les detingudes,
ha denunciat que la Guàrdia Urbana va detenir les tres persones per tal de justificar els delictes comesos i que les quatre baixes presentades pels agents són una "coartada i un engany". A més, ha considerat vergonyoses les declaracions de Begoña Floria, portaveu de l'Ajuntament, en que justificava l'actuació dels policies, just després d'haver-se reunit amb representants del col·lectiu feminista.

Cal recordar, que les tres joves han estat acusades dels delictes de d'atemptat a l'ordre públic i d'atemptat i desobediència a l'autoritat.


Maulets denuncia un intent de criminalització per part de l'Ajuntament


L'Assemblea de Maulets de Reus ha emès avui un comunicat en que desmenteix la versió de l'Ajuntament, apareguda al diari Aquí, sobre la identificació dels tres membres de l'assemblea la setmana passada. El Consistori va esgrimir que la Guàrdia Urbana havia requisat material per pintar, cartells i material per enganxar-los. L'Assemblea ha desmentit aquest fets i, a més ha recalcat que si hagués sigut així els agents hagueren d'haver aixecat una acta d'incautació i donar-ne una còpia als tres militants retinguts.

A més, han aprofitat per denunciar que si bé aquest material no existia, sí que la Guàrdia Urbana va requisar una cinquantena d'adhesius de l'organització als tres retinguts i que els agents es van negar a donar una còpia de l'acta d'incautació als jóvens, motiu pel qual argumenten que es tracta d'un robatori i una actuació il·legal per part del cos policial. Alhora, han denunciat que la informació difosa per l'Ajuntament a aquest mitjà significa un intent de criminalitzar al jovent que s'implica els moviments socials de la ciutat, tal i com ja porta fent reiteradament en d'altres ocasions on s'han produit conflictes amb el Consistori.