Segueix l’ofensiva d’Interior cap als moviments socials de Tarragona

dijous, 19 d’abril de 2012

Aquest matí de dijous han estat detingudes dues persones a Tarragona. Una d’elles, militant d’Endavant OSAN, que no va ser identificat el 29 de març. Li imputen desordres públics, coacció, contra la seguretat del trànsit i danys. La detenció, doncs, hauria estat motiu d’identificació visual mitjançant les gravacions dels mateixos Mossos d’Esquadra i posaria sobre la taula l’existència d’un fitxer de militants dels moviments socials tarragonins. L’haurien agafat durant el migdia abans d’anar a treballar, al carrer, agents de paisà.

L’altre detingut l’haurien identificat durant els fets del piquet del matí a la ciutat. Es tracta d’un noi jove de 18 anys proper al PCPC però no militant. Aquest l’han anat a buscar directament a casa al llarg de les primeres hores del dia d’avui, i l’acusen de coaccions, desordres públics i danys.

Al primer, se’l relaciona amb actes que es van desenvolupar dins el Campus Catalunya de la URV, llençant objectes contra la cabina de control de l’aparcament. Durant els incidents que es van dur a terme a Tarragona per part de grups de piquets i manifestants hauria participat activament en aquests, creuant contenidors, llençant objectes contra diversos comerços, produint danys en el Campus Universitaris Sescelades i Catalunya de la URV, s’explica en una nota de premsa pública per Mossos. Alhora, i sempre segons els Mossos, també hauria format part del grup de manifestants que va produir danys a la seu del PP de Tarragona i on diuen que un agent del cos de Mossos d’Esquadra va ser agredit. Se li imputen danys, desordres públics, coaccions i contra la seguretat del trànsit.

Pel que fa al segon, el relacionen amb els actes que es van desenvolupar dins el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. El detingut hauria donat cops de peu a màquines de vending provocant diversos danys i hauria participat en els incidents davant de la seu del Partit Popular a Tarragona, segons la nota de premsa que Interior ha fet arribar als mitjans de comunicació. Se li imputen els delictes de danys, desordres públics i coaccions. No té antecedents.

No descarten noves detencions

La batuda policíaca s’ha encetat pels Mossos d’Esquadra aquest dijous després de les investigacions arran dels incidents arreu del país. El balanç provisional arreu de Catalunya és de quatre detinguts a Barcelona i dos a Tarragona. Aquestes detencions augmenten fins a onze les detencions a la ciutat de Tarragona presumptament relacionades amb la vaga general. Les detencions s’han practicat per agents de paisà de la unitat de seguretat ciutadana dels Mossos, segons informen diverses fonts.

Els Mossos han donat per tancada l’operació per aquest dijous, tot i que la investigació continuarà i no es descarta que hi pugui haver més detencions més endavant.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ja va avisar l’endemà de la vaga general que “s’havia acabat contemporitzar” el fenomen de les protestes urbanes i que calia donar una resposta social contundent”. Segons el balanç de l’Ajuntament de Barcelona, els costos dels aldarulls es van elevar a mig milió d’euros.

A la comissaria dels Mossos a Campclar el membre d’Endavant ha declinat declarar. Tots dos seran posats a disposició judicial demà a les 9 del matí als Jutjats de Guàrdia, a la Rambla Lluís Companys. Per donar-los suport, s’ha convocat una concentració al davant. Després, seran posats en llibertat. I, a les vuit del vespre, s’ha convocat una altra concentració a la plaça de la Font. Aquesta ha estat anunciada abans de saber-se que serien posats en llibertat al matí, però segueix en peu i segurament comptarà amb la presència dels afectats.

Comunicat d’Alerta Solidària

Aturem la cacera de bruixes, per la llibertat dels companys vaguistes

Fa massa dies, des de molt abans de la Vaga General, que sentim a parlar de la necessitat de reformar lleis, normes, codis, ordenances… amb la finalitat de posar fi a la violència urbana d’uns pocs.

El més greu però, més enllà de la formalització d’aquests canvis normatius, de l’enduriment populista del Codi Penal, criticat per amplis sectors del món jurídic català, és la consolidació que aquests canvis pretenen establir en les nostres relacions diàries vers les injustícies socials, el tracte amb l’administració i l’acceptació del sistema econòmic vigent. Ens trobem davant una ofensiva que fa anys que dura i que pretén, a mesura que se’ns retallen drets socials i nacionals, propagar la retallada dels drets civils a la legítima protesta. Precedit per l’estigmatització de qui es manifesta. Acompanyat per la por a la represàlia. Guarnit amb la crítica demagògica de tants mitjans de comunicació que només veuen el dit i mai la lluna que aquest assenyala.

Des d’Endavant i des d’Alerta Solidària, com la resta de col·lectius de l’Esquerra Independentista, som conscients que l’actual context social és de lluita. De combat contra l’agressió contínua als nostres drets, arrencats amb esforç, a voltes a cops, de les generacions que ens precedeixen. Se’ns prometia progrés amb la Unió Europea i la recepta neoliberal. I cada dia som més a prop de la intervenció i comencen a imposar-nos els mateixos nivells de precarietat que pateixen ja els companys portuguesos, grecs, marroquins…

El dia de Vaga General va fer visible aquest conflicte. Protagonitzat per una part de la població que no es resigna i que apel·la a la resta a perdre la por. A assumir el rumb del país en uns temps de canvi on l’alternativa ja no és només possible sinó més que mai, necessària.

La detenció d’en Josep Maria, a Tarragona, militant d’Endavant, per la seva participació en la Vaga, així com el processament d’una vintena més d’independentistes, entre la vuitantena de persones encausades com a xifra general, denota que qui ens governa té posada la direcció fixa, en el camí de la precarització, l’empobriment i la necessària repressió per imposar la pau romana. Amb en Josep Maria, avui, 19 d’abril, cinc companyes més han estat detingudes. Quatre a Barcelona i una altra, també a Tarragona.

Cridem a la solidaritat amb en Josep Maria i la resta de detingudes, exigim la seva llibertat immediata i sense càrrecs. Però també cridem al conjunt de la societat catalana a perdre la por. A organitzar-se i sortir-nos del camí que ens imposen per assolir un futur digne en uns Països Catalans lliures.

Finalment, volem recordar que els grups de suport als vaguistes presos (Dani, Isma i Javi) han convocat una manifestació, que nosaltres recolzem, aquest diumenge, dia 22, a les sis de la tarda a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Per la llibertat dels presos de la Vaga General,

Per la retirada de càrrecs de totes les persones represaliades,

Cal intensificar la lluita popular!

Tarragona,

19 d’abril de 2012

Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional)

Alerta Solidària (Organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista)