Un 11 de setembre tarragoní del poble i per al poble!

dimarts, 13 de setembre del 2011


Èxit de participació a la 2a edició de la Diada popular i participativa a la Part Alta

Res de somriures forçats, ofrenes florals amb el logo del partit i actes protocolaris als que només assisteix la classe política. Tarragona vol una Diada de debò, no una pantomima. Tarragona vol una Diada nacional del poble i per al poble, per a petits, joves i grans, i ho ha demostrat un any més, participant massivament a la 2a edició a la Diada popular i participativa pels carrers de la Part Alta.

Una riuada de gent va tornar a omplir per segon any consecutiu els carrers més cèntrics d'aquest barri. Gent de totes les edats va fruir de la diversitat i diversió que oferien les 32 entitats participants. La jornada va començar amb l'esmorzar popular i les activitats per la quitxalla. Els agrupaments escoltes Fent Camí, Xaloc i Alverna organitzaven, des de primera hora, jocs tradicionals -com les bitlles catalanes- i danses del món. Davant per davant Tarragona Literària-Escola de Lletres explicava contes amb animació. Però l'espina dorsal la configurava un any més la cercavila i les mostres de cultura popular: diables, Gegants, gralleres, sacs de gemecs, cap grossos i sardanes omplien els carrers. Aquest any sí, havent superat les diverses traves administratives, els Diables Foc i Gresca i la Víbria petita van poder encendre les carretilles i reivindicar, així, l'ús festiu del foc tan propi dels Països Catalans.

“Països Catalans: som una nació” Amb aquest lema subscrivien la Diada les 32 entitats de la Coordinadora 11 de setembre. Era l'hora dels parlaments, de posar el crit al cel. Les darreres agressions a la llengua arreu dels Països Catalans, i l'atemptat al model d'immersió lingüística al Principat de Catalunya havien de ser contestades. Així ho expressaven les representants del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i, seguidament, Jordi Esteban, de la Coordinadora d'Assemblees per la Llengua catalana (CAL), que ens deixava clar que la independència, el requisit per a ser un país com els demés, és l'única aposta segura si volem que la nostra llengua pervisqui.

El moment més emotiu va ser l'alçament de pilars per part de la Colla Xiquets de Tarragona i de la Colla Jove, i la interpretació dels Segadors per part del grup d'adults de cant coral de l'Escola Municipal de Música. La ciutadania aplegada a la Plaça de les Cols s'alçava i entonava la tornada. Per acabar, les actuacions musicals de Jordi Montañez i el grup de rumba tarragoní Vergüenza Ajena, que animaven la festa abans de l'hora de dinar a la Plaça del Fòrum, un dinar que va comptar amb més d'un centenar de comensals.

“No podia haver sortit millor. Aquest 11 de setembre involucra cada cop més entitats i aplega cada cop més gent...” Així s'expressaven els organitzadors de la jornada en acabar un 11 de setembre que ja sembla consolidat i al que encara li queden molts anys per créixer i anar estenent la consciència de Països Catalans.