La manifestació del 1r de maig marcada per les retallades

diumenge, 1 de maig del 2011


Cinc cents manifestants exigeixen millores socials i el repartiment del treball i la riquesa a Tarragona. La marxa ha arrencat de la Plaça Imperial Tarraco passades les 7 del vespre, amb el lema “Què esperem? parem-los els peus?”, i ha conclòs a la Plaça de la Font, davant l’ajuntament prop de les 9 del vespre. Al finalitzar el recorregut, representants de diferents col·lectius i organitzacions convocants han fet diversos parlaments a la mateixa Plaça de la Font denunciant les retallades aplicades en nom de la crisi i les seves conseqüències pel poble treballador català, recordant l’alarmant quota d’atur que pateixen les comarques del Camp, així com la necessitat de treballar plegats per fer front a la retallada de drets laborals i civils.

Enguany la manifestació de la tarda no tenia un caire unitari, hi havia dos convocatòries tot i compartir recorregut i hora, una del sindicat CGT i l'altra de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, formada per una quinzena d'entitats, des de sindicats, assemblees de joves, ateneus, casals, col·lectius... Tots ells han sortit al carrer a denunciar que “la crisi ha estat l’escenari ideal per a aplicar totes aquelles retallades i mesures neoliberals que les grans empreses feia temps que exigien, i que la classe política institucional no s’hauria atrevit a aprovar anys enrere. La crisi ha estat l’excusa perfecte per llençar la consigna “cal apretar-nos el cinturó”, això sí, el cinturó de les classes populars, en cap cas el de la patronal”. També s'han pogut sentir clams a favor de la vaga general, contra la crisi, els ERO, la pèrdua de drets laborals, entre altres.

Com cada any, i tot i que la mobilització ha transcorregut amb total normalitat i sense incidents, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha fotografiat i filmat primers plans dels assistents a la manifestació del primer de maig. Els agents que realitzaven aquesta tasca ho feien de paisà barrejats entre les persones que participaven a la manifestació. Els organitzadors asseguren que les filmacions i fotografies efectuades van a parar als fitxers polítics de la Guàrdia Urbana, vulnerant clarament el dret a manifestació i a la llibertat d'expressió.

Aquest matí, unes 200 persones han sortit al carrer convocades pels sindicats grocs CCOO i UGT. La manifestació ha sortit des de la Plaça Imperial i ha recorregut tota la Rambla Nova fins a arribar al Balcó del Mediterrani, on els representants dels sindicats que l’han organitzat, han llegit el manifest.

La manifestació d’aquesta tarda, ha estat convocada pel sindicat CGT i la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, formada per l'Assemblea de Joves La Guspira, l' Assemblea de Joves de Reus, l'assemblea feminista Cau de Llunes, el sindicat Comissions de Base (CoBas), les CUP de Tarragona i Reus, Endavant – OSAN, l'Intersindical Alternativa de Cataluya (IAC), Maulets Reus, Revolta Global - Esquerra Anticapitalista i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).