El Camp planta cara al patriarcat: acte públic a Tarragona i accions a Reus

divendres, 26 de novembre del 2010


El dijous 25 de novembre es celebrava el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. Un any més al Camp s’han organitzat actes per aixecar la veu contra el patriarcat i la violència de gènere. Enguany a Tarragona, més d’un centenar de persones van concentrar-se en un acte públic, que va consistir en unes projeccions, lectura de manifest, recital de poesia i petita mostra de dansa amb contingut de gènere. Al finalitzar, hi va haver sopar de pinxos variats al Casal popular Sageta de Foc. A Reus, diverses fonts van aparèixer tenyides de vermell. La simbòlica acció de Maulets era en record a totes les víctimes assassinades per la violència de gènere.

Tarragona

Més d’un centenar de persones van acostar-se a l’acte públic que va tenir lloc el dijous al vespre a la plaça de la Font de Tarragona. L’acte, organitzat per l’assemblea feminista revolucionaria de Tarragona Cau de llunes, volia mostrar que “la violència de gènere mostrada als mitjans de comunicació, és desafortunadament, només la punta visible d'un gran iceberg”. Cau de llunes va instal•lar una paradeta informativa mentre es realitzaven diversos passis de vídeos, i un breu recital de poesia a càrrec de les organitzadores. També es va fer una petita mostra de dansa, on les ballarines van representar diversos sentiments de les víctimes de la violència de gènere, com la ràbia o la por. Durant la lectura del manifest van explicitar que “no cal arribar a una pallissa per parlar de violència de gènere, totes les situacions que atempten contra la nostra salut física, psíquica i emocional, i que estan completament normalitzades, o fins i tot justificades, son violència de gènere, i tenen el seu origen en el patriarcat i la desigualtat sexual”.

Cau de llunes va animar als assistents “apoderar-nos i responsabilitzar-nos dels nostres cossos, dels nostres drets i de les nostres accions, per construir des d’ara un dia a dia sense sexismes, sense masclismes, tant en situacions quotidianes com en qüestions estructurals econòmiques i socials”. En acabar, les persones concentrades van encendre espelmes tot dibuixant un símbol feminista al terra de la plaça. Desprès, hi va haver sopar de pinxos variats al Casal popular Sageta de Foc.

Reus

Per recordar a totes les víctimes assassinades per la violència de gènere, i com a denúncia de les agressions diàries, diverses fonts de Reus van aparèixer el passat dijous tenyides de vermell. Maulets Baix Camp va realitzar aquesta acció en el marc de la jornada Contra la Violència de Gènere i volia mostrar que “la violència de gènere va més enllà de les agressions físiques, també patim violències de caràcter laboral, de rols socials, estètics,...”, alhora que feia una crida a combatre-les.

En els fulls volants deixats a les fonts, Maulets Baix Camp remarca que “sols treballant dia a dia de forma combativa, crítica i constructiva podrem aconseguir entre tots acabar amb tot sexisme i teixir relacions iguals entre persones.”