Valoració d'Endavant (OSAN) de la vaga general

diumenge, 3 d’octubre del 2010

Amb l'excepció de la Catalunya Nord, el conjunt de la classe treballadora dels Països Catalans s'enfrontava aquest 29 de setembre a un repte d'enorme transcendència: donar resposta a la reforma laboral. En relació a la convocatòria de vaga general i al seu desenvolupament al nostre país, volem fer públiques les següents valoracions:

* La mobilització és una arma necessària per a la defensa dels interessos de la classe treballadora. En aquest sentit aquest 29 de setembre era necessari redoblar esforços i la militància d'Endavant (OSAN) i del conjunt de l'esquerra independentista ha respost satisfactòriament.

* El seguiment de la vaga ha sigut probablement més fort d'allò esperat pels sindicats majoritaris i també pel govern espanyol. Ha sigut fort en sectors claus com la indústria o el transport, i ha sigut menor en la resta del terciari. Això té una explicació lògica donat que l'anomenat sector serveis és un dels sectors on més temporalitat i precarietat hi existeix i per tant on els empresaris poden exercir un xantatge major davant la convocatòria d'una vaga. Així mateix, les dimensions de les plantilles al terciari sol ser menor i això augmenta la pressió patronal sobre l'assalariat. A nivell territorial destaquem que la vaga general ha sigut especialment secundada als barris i municipis on s'havia fet una feina seriosa d'organització popular de base.

* En aquest sentit cal destacar la feina dels piquets informatius que els sindicats i les organitzacions polítiques que secundaven la vaga general han posat en marxa. Aquests piquets contribueixen a informar als i les treballadores dels seus drets i a trencar el xantatge de la patronal sobre ells i elles. Cal felicitar doncs la labor dels milers de persones que s'han mobilitzat des de les 0h de la nit arreu les comarques dels Països Catalans per tal de garantir el dret a vaga.

* La participació ha sigut massiva en les desenes de manifestacions i concentracions convocades arreu del país, amb centenars de milers de treballadores i treballadors mobilitzats. Demostra el gran malestar social existent en amples sectors de la classe treballadora davant la greu situació d'atur, precarització i pèrdua de drets.

* L'estat, per la seua banda, ha protegit la coacció patronal amb un desplegament policial provocatiu i violent, amb múltiples treballadors/es ferits/des i al voltant de setanta detencions arreu dels Països Catalans -inclosos/es 4 militants d'Endavant (OSAN). Enviem una abraçada solidària a totes les persones agredides pels cossos de seguretat en aquesta jornada de lluita i demanem l'absolució de tots i totes les detingudes.

* L'increment de la combativitat arreu dels Països Catalans -i en especial a Barcelona- ha estat la resposta de sectors de la classe treballadora front l'actitud violenta i repressiva dels cossos policials cap als moviments socials i les lluites populars. La premsa reaccionària, bel·ligerant abans i després del 29S amb la convocatòria de vaga general, ha utilitzat de manera sensacionalista la conflictivitat per criminalitzar el dret a vaga i legitimar la contundència policial. En el cas del Principat, en plena campanya electoral, s'intenta tapar el rebuig social a unes retallades que només beneficien a una minoria explotadora però que compten amb un ample consens al si de la classe política.

* L'esquerra independentista ha tingut una participació molt activa i combativa en aquesta jornada. Entenem que l'esquerra independentista de la mà dels sectors combatius del sindicalisme i l'anticapitalisme ha treballat bé l'organització de l'aturada general mitjançant la creació de comitès i assemblees de base arreu de la nostra geografia. Considerem que aquesta feina prèvia ha permès donar una resposta digna -en forma de piquets, accions, concentracions, manifestacions,...- davant la greu retallada de drets que pateix la classe treballadora. Aquest és el camí que hem de continuar treballant des d'ara mateixa, paral·lelament al reforç del sindicalisme nacional i de classe.

* Endavant (OSAN), i la resta d'organitzacions de l'esquerra independentista, van fer una aposta per enfortir l'eix sociolaboral. Humilment considerem que els resultats d'aquesta vaga general indiquen que treballem en la direcció correcta, doncs considerem que ara i ací la llibertat del nostre poble és indestriable de la defensa dels drets de la classe treballadora.

Per concloure aquesta valoració volem fer una crida a totes i tots els treballadors a sindicar-se i emplacem a l'esquerra independentista a posar-s'hi de valent a fer militància al lloc de treball. Organitzar-se a nivell d'empresa és també bàsic per defensar els nostres interessos de classe.


Organitzem-nos per la defensa dels nostres drets socials i nacionals!

La lluita és l'únic camí!


Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional)

Països Catalans, Octubre de 2010