11 de SETEMBRE a Tarragona

divendres, 27 d’agost del 2010


11 de SETEMBRE a Tarragona: mostres de cultura popular, tallers i jocs, actuacions musicals, dinar popular,...‏

DIADA NACIONAL a Tarragona

"De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, la nostra llengua és el català!"

Aquest any, per primer cop, un ventall molt ampli de col·lectius i associacions de Tarragona ens hem aplegat per oferir a la ciutadania una celebració realment popular i participativa de la nostra Diada Nacional.

En aquesta primera edició de l’11 de setembre a Tarragona hem decidit reivindicar l’ús de la llengua catalana. Perquè encara que no ho sembli, estem vivint un seguit d’agressions contra el català: l’ús social del català retrocedeix al Principat, la Generalitat Valenciana tanca repetidors de TVC al País Valencià, el Consell d’Estat francès il·legalitza l’ensenyament del català a la Catalunya Nord (2003), i s’aprova un Estatut d’Autonomia a l’Aragó que no reconeix l’oficialitat del català a la Franja de Ponent (2007).

Aquest 11 de setembre, tots i totes sortim al carrer a gaudir de la Diada Nacional: passegem-nos per la Part Alta, participem de la cercavila amb les mostres culturals, anem al dinar popular i xalem amb les actuacions musicals!


A les 10h, a la Plaça de les Cols: MOSTRES DE CULTURA POPULAR

Amb les actuacions de la Colla de Diables Foc i Gresca dels barris de ponent, la Colla de Diables Voramar que enguany compleixen 20 anys, els gegants la Tecla el Magí del Passeig Torroja, el Drac Petit de Sant Roc i els Grallers i les gralleres “Fot-li canya!” de Tarragona.

A les 11.30h, des de la Plaça de les Cols: CERCAVILA PELS CARRERS DE LA PART ALTA

Les colles de cultura popular participants de la jornada, oferiran una cercavila per la Part Alta per tal de que grans i petits puguem saltar, ballar i brincar amb la seva música, a ritme de gralles i timbals!

Durant la jornada, al carrer Merceria i a la plaça del Fòrum: ACTIVITATS DE LES ENTITATS

Els Agrupaments Escoltes i Guies Alverna i Fent Camí oferiran un seguit d’activitats, jocs i danses tradicionals per la canalla, i així poder celebrar la Diada des de ben petits i petites!

L’Escola de Lletres – Associació Tarragona Literària ens proposa crear un “cadàver exquisit”, on redactarem una història entre tots i totes les assistents a l’acte. d’11h a 11.30h l’entitat durà a terme una sessió de Contacontes al seu local (c. Sant Llorenç, n.3)

La Plataforma Tarragona Decideix, al seu estand, prosseguirà amb el recull de vots anticipats de la consulta sobre la Independència, que a Tarragona se celebrarà el 17 d’octubre.

L’Associació Tallers 03, que agrupa els artistes de la Part Alta, instal·laran un plafó a l’espera de que entre tots i totes l’omplim amb allò que ens sembli i com ens sembli.

La Plataforma Oci o negoci? recollirà durant tot el matí, mitjançant plafons participatius, les aportacions i propostes que tots els tarragonins i les tarragonines vulguem fer al que es refereix a l’oci a la ciutat.

A les 13h, a la Plaça de les Cols: PARLAMENTS

El model de desenvolupament territorial, l’ús de la llengua catalana i la reivindicació de l’11 de setembre seran els temes principals que es tractaran en aquests parlaments.

Sergi Saladiè, geògraf i portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya parlarà sobre el model de desenvolupament territorial; una membre de la Plataforma per la Llengua exposarà la situació lingüística que estan vivint els Països Catalans, i des de l’organització s’intervindrà amb el manifest de l’11 de setembre.

A les 13.45h, a la Plaça de les Cols: ACTUACIONS MUSICALS

El cantautor tarragoní Josep Romeu ens oferirà un recital musical, acompanyat pel poeta Pep Antoni Roig; ambdós presentaran un espectacle poètico-musical.

Seguidament, el grup de rumba catalana Sonora Kali portarà el seu ritme al cor de la Part Alta.

A les 14.30h, a la Plaça del Fòrum: DINAR POPULAR

L’11 de setembre fem vibrar Tarragona; t’ho perdràs???

Vine i participa de la Diada!

COORDINADORA 11 DE SETEMBRE DE TARRAGONA