L'exèrcit israelià deté una activista tarragonina a Ramal·lah

diumenge, 7 de febrer del 2010


Aquesta matinada, l’exercit israelià ha entrat per la força en un apartament de Ramal·lah, ciutat de Palestina, per detenir a dues activistes del Moviment de Solidaritat Internacional (ISM). Totes dues, Ariadna Jove Martí, una periodista tarragonina i Bridgette Chappell, una estudiant australiana a la universitat de Beir Zeit, han estat traslladades a la presó militar d'Ofer, situada dins dels territoris ocupats, on les han posat en mans de la unitat d'immigració de la policia israeliana, coneguda com unitat "Oz". El motiu de l'arrest seria que els haurien caducat els permisos d'estada a Israel, tot i que Ramal·lah no es troba pas sota jurisdicció israeliana.


En el moment de la detenció hi havia present Ryan Olander, activista nord-americà d’ISM, aquest ha explicat que han estat uns deu els soldats que, a la força, han entrat a l'apartament demanant els passaports de tothom i procedint, posteriorment, a la detenció de les dues activistes, per no tenir els visats en regla. L’últim contacte que s’ha tingut amb les dues activistes ha estat a les cinc de la matinada, a través d'un missatge de mòbil en què deien que eren en un cotxe de policia en direcció a Tel-Aviv, on un jutge decidiria si les portaven a la presó o les deportaven.

Durant la detenció, els soldats, han confiscat càmeres de vídeo, un ordinador, banderes i insignies pro-palestines, així com els formularis de registre de tots els voluntaris que treballen amb el Moviment Internacional de Solidaritat.

La incursió i la detenció de les dues activistes és una violació directa dels Acords d'Oslo entre Israel i l'Autoritat Palestina, que prohibeix clarament qualsevol invasió israeliana a les àrees A de Cisjordània que no siguin per motius urgents ni directament relacionats amb la seguretat. Aquest arrest s’ha produït un mes després de la detenció il·legal i posterior deportació de la ciutadana txeca i activista del mateix grup, Eva Novakova, en circumstàncies similars. El seu arrest va desencadenar la controvèrsia sobre els procediments indeguts que la unitat d’immigració “Oz” està fent dins dels territoris ocupats, sense tenir-ne autoritat.

Segons la co-fundadodra del ISM, Neta Golan, “l'arrest de l'Ariadna i la Brigitte esta en un context d’escalada de repressió contra els activistes que organitzen resistència civil popular contra els crims comesos pels israelians, el mur i els assentaments”. També ha afegit “en aquest últim mes, hi ha hagut una escalada d'operacions militars contra dirigents i activistes palestins i internacionals, com l'Arianda, que donen suport als palestins escrivint sobre allò que passa i sent-ne testimoni”, que considera aquestes operacions “un intent cínic i injust per ocultar la realitat de l'ocupació i prohibir l'accés de la comunitat internacional a la informació d'allò que passa aquí”.