Més d’un centenar de persones demanen el tancament de Garoña, Ascó i Vandellòs a la platja de l’Almadrava, davant de Vandellòs II

diumenge, 28 de juny del 2009


El diumenge 28 de juny a partir de les 12:00h del migdia, més d’un centenar de persones han participat en la convocatòria de la Campanya Apaguem les Nuclears a la platja de l’Almadrava, davant de la Central Nuclear de Vandellòs II.
L’acte, que portava per lema “ARA Garoña, 2010 Vandellòs i 2011 Ascó”, ha consistit en una concentració i vermut antinuclear, amb l’actuació del grup ebrenc “Riu en so” i diversos parlaments, així com la lectura d’un comunicat de la Coordinadora Contra Garoña. Aquest acte s’ha organitzat just una setmana abans de l’acabament del termini que té el govern de Zapatero per a decidir sobre el futur de la central de Santa María de Garoña, en el marc de diverses accions antinuclears arreu de l’Estat espanyol.

Moltes de les persones que estaven passant el dia a la platja s’han aproximat a les parades de la campanya per tal de signar a favor de la no renovació de les llicències i demanar informació sobre la situació de les nuclears catalanes. Entre les cançons del grup Riu en so s’han intercalat les intervencions antinuclears.
Josep Sabaté, membre de Jóvens de les Terres de l’Ebre, ha explicat els motius de la campanya i ha denunciat que les nuclears continuen sent una hipoteca per al futur del territori, tal com s’ha constatat en les davallades demogràfiques dels darrers anys, també ha remarcat que aquesta indústria no genera riquesa al territori sinó que com mostren les dades, mentre que comarques com la Ribera d’Ebre tenen el PIB per càpita més alt de Catalunya, també és la comarca on més pobresa hi ha. D’altra banda ha recordat que “l’augment d’incidències dels darrers mesos o el fet que quatre centrals hagin estat aturades alhora sense que això hagi generat cap problema de subministrament reforcen els nostres arguments”.
Sergi Saladié ha explicat que “la central nuclear de Vandellòs II està aturada des del mes de març per les obres de reparació del sistema de refrigeració, en precari des de l’any 2005, quan va detectar-se que estava totalment deteriorat per rovell, aleshores la planta ja va haver d’estar 6 mesos aturada”, així com diferents incidències que hi ha hagut els darrers mesos. També ha explicat quina era la situació dels treballadors de la central i que fa unes setmanes un treballador subcontractat va patir una electrocució, per la qual cosa continua ingressat greu a la Vall d’Hebron.
Juli Loras ha explicat que durant els propers mesos s’intensificarà el treball i que s’iniciarà una campanya de mocions als ajuntaments. També ha destacat que “en els darrers anys hem pagat a les nuclears, entre ajudes estatals i recàrrecs tarifes un mínim de 25.000 M€ i es calcula que el benefici és d’un 14% de la inversió, sense aquestes ajudes no hagués arribat al 5%, mitjana dels darrers anys, i per tant cap empresa hagués invertit en aquesta indústria”.
El comunicat de les companyes i companys de la Coordinadora Contra Garoña, fortament aplaudit per les persones assistents, ha posat l’accent sobre la seguretat de la central nuclear activa més antiga de l’estat, i ha denunciat la utilització que les empreses elèctriques fan dels treballadors en aquesta campanya, així com la demagògia sobre la pujada de tarifes que les elèctriques vinculen al tancament de les nuclears.
L’acte ha acabat tal com ha començat, amb un ambient festiu i compromès, amb les cançons de Riu en so, que per a finalitzar han cantat diverses jotes.